Χρηματοδοτήσεις Για Έργα Ενέργειας Και Τουρισμού – Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – Υποπρογράμματα 2 ΚΑΙ 3 Δάνεια Για Ενεργειακή Αναβάθμιση Και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας | Ενεργό Έως 30/6/2025

prasina-sygxrimatodotoumena-daneia

Σκοπός
Η διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια να υλοποιήσουν επενδυτικά έργα Πράσινης Μετάβασης με σκοπό την μείωση των εκπομπών αερίων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας.

Δικαιούχοι
Αφορά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Σχήμα Συγχρηματοδότησης
ο Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω του Πιστωτικού Ιδρύματος. Επιπρόσθετα, το Ταμείο επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου, που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3%) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση).

Ποιο είναι το οικονομικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση
Α. Η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το ταμείο (ήτοι το 40% εκάστου δανείου)
Β. Το Ταμείο επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του (ήτοι το 60% εκάστου δανείου). Η επιδότηση αφορά τα 2 πρώτα έτη του δανείου.
Γ. Κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο κάθε δανείου τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης (bps) ανά έτος από τα επιτόκια που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις χωρίς την επιδότηση του Ταμείου.

Ποιο είναι το ανώτατο ποσό δανείου
Το ύψος του δανείου μπορεί να κυμανθεί από €80.000 έως €8.000.000.

Ποια είναι η διάρκεια δανείου
Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από δύο (2) έως δέκα (10) έτη με δυνατότητα λήψης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες.

Κατηγορίες Επενδύσεων
Υποπρόγραμμα 2: Δάνεια Ενεργειακής Αναβάθμισης για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης επαγγελματικών χώρων/κτιρίων
Υποπρόγραμμα 3: Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων προς ΜμΕ αφορά πάντα νέες εγκαταστάσεις ώστε να προβούν στην αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη διαμόρφωση του χώρου, την παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές

Επιλέξιμες Δαπάνες Ανά Κατηγορία
Υποπρόγραμμα 2:
α) Την αγορά-κατασκευή-εγκατάσταση καινούριου και αμεταχείριστου εξοπλισμού μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και των δαπανών διαμόρφωσης χώρου/ων)
β) την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων κατάλληλων για αυτό-παραγωγή ενέργειας με συμψηφισμό (net metering) ως μέρος του έργου ενεργειακής απόδοσης,
γ) Την αγορά εξοπλισμού για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από την επιτόπια εγκατάσταση ανανεώσιμης ενέργειας.
δ) την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού και συναφών υποδομών ενσωματωμένων στο κτίριο για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων των χρηστών του κτιρίου,

Υποπρόγραμμα 3:
α) Ηλιακή Ενέργεια (ηλιακοί συλλέκτες και λοιπός εξοπλισμός/εξαρτήματα.
β) Αιολική Ενέργεια (Ανεμογεννήτριες και λοιπός εξοπλισμός/εξαρτήματα,
γ) Γεωθερμική Ενέργεια (Αντλίες θερμότητας, και λοιπός εξοπλισμός/εξαρτήματα
δ) Υδροηλεκτρική Ενέργεια (υδροστρόβιλος, γεννήτριες, αντλίες, εξοπλισμοί και εξαρτήματα για εγκατάσταση υποσταθμών
ε) Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, βιορευστά ή βιοαέριο (εξοπλισμός, μηχανήματα βιοτεχνικής παραγωγής και έξοδα εγκατάστασης κ.α.)

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων
Έως 30/6/2025

Προϋπολογισμός Προγράμματος
240.000.000€

Η εταιρεία Tetris Built με έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες. Σας παρέχει Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Τεχνικού & Οικονομικού συμβούλου.

Υπηρεσίες οικονομικού συμβούλου

  • Σύνταξη οικονομικής Μελέτης του Έργου ή του Επενδυτικού Σχεδίου.
  • Σύνταξη προϋπολογισμού έργου.
  • Συλλογή υποστηρικτικών εγγράφων η μελετών.
  • Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.
  • Σύνταξη μελετών για την υποβολή της πρότασης υπαγωγής στο ΠΣΚΕ.
  • Business plan
  • Σύνταξη αιτήματος για λήψη χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας

Μετά τον έλεγχο της βαθμολογίας σας ,και εφόσον είναι επιλέξιμο το επενδυτικό project, η Εταιρεία μας μπορεί να σας παρέχει την πλήρη τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για την υποβολή του αιτήματος για τη λήψη επιχορήγησης.

  • 12 έτη εμπειρία σε προγράμματα επιχορήγησης.
  • Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Call back
+
Καλέστε μας!