INVESTING IN REAL ESTATE

Κατηγοριοποίηση Ακινήτων

  • Αστικών διαμερισμάτων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Πειραιά.
  • Επενδυτικών τουριστικών (ακίνητα διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές)
  • Premium ακινήτων (βίλες σε νησιά Σαντορίνη, Μύκονο ,αυτοτελή κτίρια στο ιστορικό κέντρο Αθήνας και βίλες και διαμερίσματα στο παραλιακό μέτωπο Αττικής)
  • Ξενοδοχείων και Resorts
  • Εμπορικών ακίνητων σε Αθήνα ( γραφεία, καταστήματα, logistics)
  • Επενδυτικά ακίνητα προς ανάπτυξη (Γή)

Τιμή απόκτησης και απόδοση Αστικού Ακινήτου

Βάσει των στοιχείων της Global Property Guide, οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, αναμένεται να αυξηθούν 5%-7% ετησίως τη διετία 2018-2019, ενώ η άνοδος στα ενοίκια ξεπερνά το 8%.

Οι αποδόσεις των κατοικιών στην Αθήνα κυμαίνονται στα διαμερίσματα από 3,5% έως 4,15% και στις μονοκατοικίες από 4,4% έως 4,50%,

Τιμή απόκτησης και απόδοση για επαγγελματικά ακίνητα

Στα γραφεία οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ και 22ευρώ/τ.μ.

Στα σημεία μεγάλης προβολής, παρατηρείται έλλειψη διαθεσιμότητας σύγχρονων γραφειακών χώρων. Οι αποδόσεις παραμένουν μεταξύ 7,5% και 9%, σύμφωνα και με συναλλαγές που έχουν καταγραφεί κατά το 2018.

Τα ενοίκια Στα εμπορικά καταστήματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις λόγω ζήτησης των από μεγάλες ελληνικες και πολυεθνικες εμπορικες εταιρειες .

Το ποσοστό των κενών καταστημάτων στις κύριες αγορές και στα εμπορικά κέντρα εξακολουθεί να βαίνει μειούμενο (μηδενικό στις περιοχές υψηλής ζήτησης). Οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 6,5% και 7,5%.

Στους αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους κυρίως κινεζικά κεφάλαια επενδύονται στα logistics. Η ανυπαρξία νέας προσφοράς οδηγούν σε αυξητικές τάσεις των μισθωμάτων. Τα ενοίκια είναι 2,50 ευρώ/τ.μ./μήνα για βιομηχανική χρήση στην Αθήνα και 3-4 ευρώ/τ.μ./μήνα για την εφοδιαστική χρήση, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 9,5% έως 11%.

Τιμή απόκτησης και απόδοση για τουριστικά ακίνητα

Σε πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ( νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές με μοναδικό landscape και κλίμα) οι αποδόσεις των εξοχικών κατοικιών που διατίθενται προς μίσθωση αγγίζουν το 5,5%

parallax background

Τιμή απόκτησης και απόδοση από premium ακίνητα

Στην κατηγορία αυτή της επένδυσης. Η πλειοψηφία των εν λόγω αγοραστών δαπανά από 500.000 ευρω εως 1.500.000€ καθώς τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται από τους ιδίους και τις οικογένειες τους είτε για διακοπές είτε για διαμονή και επιδιώκουν συγχρόνως να υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και τουριστικής εκμετάλλευσης.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Άραβες και οι Τούρκοι.

Τα ακίνητα ξεκινούν από 2.500€/τμ όταν χρήζουν ανακαίνισης και άνω των 5.000€ /τμ για την παραλιακή ζώνη αττικής και τα βόρεια προάστια κοντά σε ξενόγλωσσα σχολεία.

Οι αποδόσεις στα ακίνητα στην παραλιακή ζώνη Αττικής ξεκινούν από 5%.

Για στη Μύκονο οι τιμές διαμορφώνονται γύρω στο 1.000.000 και οι αποδόσεις φθάνουν στο 8,5%, καθώς και στη Σαντορίνη στο 6,5%.

Επίσης στο ιστορικό κέντρο και κέντρο Αθήνας , για τα αυτοτελή κτίρια οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη κατάσταση του ακίνητου και το δρόμο στον οποίο βρίσκονται, πρόκειται για ακίνητα μοναδικά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και οι αποδόσεις κυμαίνονται από 7,5% έως και 9%.


Τιμή απόκτησης και απόδοση από ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία & resorts

Οι ξένοι επενδυτές επικεντρώνονται σε prime ακίνητα, σε distressed ακίνητα και σε όλες τις κατηγορίες των τουριστικών αναπτύξεων ξενοδοχεία και resorts.

Κεφάλαια από τις ΗΠΑ και εταιρείες private equity, συχνά σε συνεργασία με τοπικούς παίκτες, επικεντρώνονται στα ξενοδοχεία.

Τα διεθνή κεφάλαια κινούνται πάντως με γνώμονα τις υψηλές προοπτικές άμεσων υπεραξιών, ενδιαφέρονται για ακίνητα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή παλιότερες κατασκευές που προσφέρονται για ανακατασκευή, Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι Κυκλάδες (Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος), η Αθήνα, η Κρήτη, η Ρόδος και η Χαλκιδική.

Η τιμή απόκτησης διαφέρει από ξενοδοχείο και περιοχή ,τουριστική υποδομή της περιοχής ,περιθώρια ανάπτυξης και επέκτασης κτλ.

Συνολικά αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για αυτοτελή κτίρια και ξενοδοχεία στις αποκαλούμενες «νησίδες» του real estate, όπως τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Η ελληνική πρωτεύουσα Με βάση επίσης τα στοιχεία της Numbeo, είναι σήμερα 2,5 έως 7 φορές φθηνότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Και φαίνεται να προσελκύει ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες City Break, τομέας που σημειώνει αύξηση από το 2013 κατά 650%, ενώ ο συνολικός αριθμός των τουριστών στην πρωτεύουσα (Αθήνα) αναμένεται να ξεπεράσει εφέτος τα 5,5 εκατομμύρια.

Τιμή απόκτησης και απόδοσης σε επενδυτική Γη

Λιγότερο αναπτυγμένες είναι οι επενδύσεις εκ του μηδενός (greenfield) εξαιτίας της γραφειοκρατίας και του γενικότερου επενδυτικού κλίματος. Πάρα ταύτα ,υπάρχουν σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες σε γήπεδα με μελετητική ωριμότητα όπου οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη εκδώσει οικοδομική άδεια και είναι έτοιμα και ένα στάδιο πριν την κατασκευή- υλοποίησης. Εδώ παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες όπου είναι ακόμη χαμηλά οι τιμές απόκτησης και υποσχόμενα μεγάλες οι αποδόσεις.