Αναπτυξιακός νόμος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 | Ενεργές υποβολές έως 29/12/2023

Σκοπός
Σκοπός του καθεστώτος του Β΄ κύκλου Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα, είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων τα οποία εντάσσονται στο καθεστώς της Αγροδιατροφής, και των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Δικαιούχοι
Όλες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ένα διαχειριστικό κύκλο.

Ελάχιστος Προϋπολογισμός Έργων
α. ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για
μεγάλες επιχειρήσεις,
β. ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για
μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000)
ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για πολύ
μικρές επιχειρήσεις,
ε. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Επιλέξιμες Δαπάνες
1. Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
(Έως το 70% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα, όταν πρόκειται για επένδυση με αντικείμενο το 3PL)
2. Αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός επιχειρηματικής εγκατάστασης, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικός:

  • H επιχειρηματική εγκατάσταση έχει κλείσει,
  • H αγορά πραγματοποιείται από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον πωλητή της επιχειρηματικής εγκατάστασης, εκτός εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση, η οποία αποκτάται από υπάλληλο του αρχικού ιδιοκτήτη,
  • H σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς.

3. Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
4. Μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι
ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.
5. Εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια, και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
6. Μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων
τεχνικών γνώσεων.
7. Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και
εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

Ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο
α) Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για όλα τα είδη ενισχύσεων,
β) Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί:
τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης) και τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
γ) Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων του άρθρου 7 δεν μπορεί να υπερβεί τις εκατό χιλιάδες (100.000,00) ευρώ, υπολογιζόμενου εντός των ορίων των περιπτώσεων α και β.

Επιχορήγηση
Μέχρι 75%, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (Ένταση ενίσχυσης/επιδότησης)

xartis-perifereiakwn-enisxisewn

Περίοδος Υποβολής
Έως 29/12/2023

Προϋπολογισμός
150 εκατ. ευρώ

Σχετικά Αρχεία
ΦΕΚ Β Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα»

Η εταιρεία Tetris Built με έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες. Σας παρέχει Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Τεχνικού & Οικονομικού συμβούλου.

Υπηρεσίες οικονομικού συμβούλου

  • Σύνταξη οικονομικής Μελέτης του Έργου ή του Επενδυτικού Σχεδίου.
  • Σύνταξη προϋπολογισμού έργου.
  • Συλλογή υποστηρικτικών εγγράφων η μελετών.
  • Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.
  • Σύνταξη μελετών για την υποβολή της πρότασης υπαγωγής στο ΠΣΚΕ.
  • Business plan
  • Σύνταξη αιτήματος για λήψη χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας

Μετά τον έλεγχο της βαθμολογίας σας ,και εφόσον είναι επιλέξιμο το επενδυτικό project, η Εταιρεία μας μπορεί να σας παρέχει την πλήρη τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για την υποβολή του αιτήματος για τη λήψη επιχορήγησης.

  • 12 έτη εμπειρία σε προγράμματα επιχορήγησης.
  • Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Call back
+
Καλέστε μας!